selamat datang

SALAM

Perkongsian tulus ikhlas dari hati buat semua yang sudi menjenguk. Sekadar menambah pengetahuan untuk peringatan pada diri sendiri dan juga semua. Gilapkan ilmu yang ada, kongsi pandangan bersama untuk sama-sama membina hidup yang bahagia di dunia dan akhirat. Hulurkan pandangan anda secara peribadi untuk kebaikan bersama.

Friday, August 28, 2009

~siapa aku~

Sudah terlalu lama aku tidak mencoretkan kata, meluahkan rasa. Kiranya kini, ingin aku kongsikan sesuatu di laman yang sudah lama tidak ku lawati ini. Bukannya mudah untuk aku berkarya sekiranya hati aku tidak ketemu apa yang hendak aku suarakan. Semalam, aku tertarik dengan sesuatu yang dipaparkan di laman kawan baikku sendiri. Tentang personaliti diri kita sendiri. Personaliti aku? Ini yang aku dapat.
1) Rahsia personaliti huruf pangkal nama.
A. Ramah dan murah senyuman.Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas.Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.
L. Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya tidak menepati masa.
2) Rahsia tarikh lahir
4. Konservatif
- Golongan ini sangat peka dan tradisional.
- Mereka sukakan arahan dan sesuatu yang rutin.
- Mereka hanya akan bertindak apabila faham sepenuhnya tentang apa yang sepatutnya mereka lakukan.
- Mereka suka bekerja keras dan sangguh melakukan sesuatu kerja secara sendirian.
- Mereka mudah tertarik dengan aktiviti luar dan merasai pertalian dengan alam sekitar.
- Mereka berupaya untuk bersabar, tekun dan adakala dianggap degil.
- Mereka harus belajar untuk lebih feksibel dan bersikap lebih baik terhadap diri sendiri.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 4: Neil Diamond, Margaret Thatcher, Arnorld Schwarzenegger, Tina Turner, Paul Hogan
Ada yang tersenarai di atas tepat-tepat dengan diri aku. Namun, aku terfikir, beginikah sikap aku yang sebenar? Kadang-kadang aku agak keliru. Aku masih tidak mampu untuk cuba mengenali diri aku sendiri. Di mana kekuatan dan kelemahan aku? Apa yang aku inginkan? Apa sikap aku yang sebenar? Aku boleh tertekan bila aku sendiri tidak dapat kenalpasti identiti aku sendiri. Umur semakin meningkat tapi aku masih seperti anak remaja yang tergapai-gapai dalam mencari identiti. Salah siapa? Aku sendiri tidak tahu di mana silapnya. Aku cuba untuk bangkit dan mencari identiti ku sendiri namun gangguan persekitaran benar2 menguji keupayaan aku untuk membentuk identitiku yang sebenar. Sampai bila aku akan terus begini, aku sendiri tidak pasti. SIAPA AKU???

No comments:

Post a Comment